Ν. ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Η Ν. Πάρκινσον είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση.

Λέγοντας εκφυλιστική εννοούμε ότι κάποια από τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν γρηγορότερα - εκφυλίζονται.

Αυτό δε συμβαίνει ξαφνικά, αλλά προοδευτικά και έτσι τα συμπτώματα της νόσου με τον καιρό επιδεινώνονται.

H Nόσος Parkinson οφείλεται στην έλλειψη ενός νευροδιαβιβαστή του ΚΝΣ που ονομάζεται ντοπαμίνη.

Η ντοπαμίνη (DΑ) συντίθεται και απελευθερώνεται από τους νευρώνες ενός ανατομικού σχηματισμού του ΚΝΣ που ονομάζεται μέλαινα ουσία.

Όταν οι νευρώνες αυτοί εκφυλίζονται ή βλάπτονται από οποιοδήποτε αίτιο (π.χ. ΑΕΕ ή ιδιοπαθές), η έλλειψη της DΑ προκαλεί την δυσλειτουργία του εξωπυραμιδικού κινητικού συστήματος με αποτέλεσμα βραδυκινησία, δυσκαμψία και τρόμο.

Ο τρόμος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της νόσου, αλλά απουσιάζει από το 1/3 των ανθρώπων που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο.

Ξεκινά, συνήθως, από το ένα χέρι και μετά εμφανίζεται και στην άλλη πλευρά.

Παρατηρείται κυρίως στην ηρεμία και επιτείνεται όταν ο ασθενής είναι αγχωμένος.

Εξαφανίζεται δε στη διάρκεια του ύπνου.

Οι αργές κινήσεις (βραδύτητα) παρατηρούνται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς με Ν. Πάρκινσον. Συνήθως, περπατούν πιο αργά με τάση να παραπατούν.

Η βραδυκινησία γίνεται ακόμη πιο φανερή στην έλλειψη εκφραστικότητας του προσώπου και μειωμένης ταλάντευσης των βραχιόνων κατά το περπάτημα.

Διστακτικότητα κατά την έναρξη στο περπάτημα ή πλησιάζοντας πόρτες (πάγωμα) μπορεί να εμφανιστούν αργότερα.

Καθημερινές ασχολίες, όπως το ντύσιμο και η γραφή αρχίζουν να γίνονται όλο και δυσκολότερες.

Η ομιλία γίνεται πιο αδύναμη.

Η δυσκαμψία των μυών είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για τους ασθενείς με Ν. Πάρκινσον, οι οποίοι δυσκολεύονται να σηκωθούν από την καρέκλα, αλλά ακόμα και να κάνουν λεπτές κινήσεις όπως να κουμπώσουν το πουκάμισό τους.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνους και ενοχλήσεις στα χέρια και τα πόδια, άγχος και κατάθλιψη, βραδύτητα σκέψης και μνήμης και ανήσυχο ύπνο.

Η δυσκοιλιότητα και τα προβλήματα κύστης είναι πολύ συνηθισμένα και ιδιαίτερα η τάση για συχνή ούρηση με αίσθημα επείγουσας ανάγκης

. Σεξουαλικά προβλήματα μπορεί, επίσης, να απασχολούν αρκετούς ασθενείς.

Σημαντικό στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η αντιμετώπισή της από μια ομάδα επιστημόνων.

Και αυτό γιατί πέρα από τα συμπτώματα που οφείλονται στην νόσο μετά την πενταετία εμφανίζονται κινητικά προβλήματα από την χρήση των φαρμάκων που δυσκολεύουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενή.

Η επικοινωνία μεταξύ των ατόμων με τη νόσο του Πάρκινσον και των γιατρών τους είναι ουσιώδους σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο αυτές ομάδες ανθρώπων ενδεχομένως να μην έχουν την ίδια άποψη αναφορικά με τα συμπτώματα που προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα και ότι αυτές οι ασυμφωνίες μπορούν να παρακωλύσουν την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  ........ 17:00 - 20:00
ΤΡΙΤΗ    17:00 - 20:00
ΤΕΤΑΡΤΗ    09:00 - 13:00
ΠΕΜΠΤΗ    17:00 - 20:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   17:00 - 20:00

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Λ. Μαραθώνος 91
    Αττική οδός Έξοδος 16, Παλλήνη, 15351

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  2106030630

  6937114499

  2106030630