ΖΑΛΗ – ΙΛΙΓΓΟΣ

Με τον όρο ίλιγγος εννοούμε την ψευδαίσθηση της κίνησης, ενώ το σώμα παραμένει ακίνητο.

Αυτό εκδηλώνεται με την αίσθηση της περιστροφής του σώματος, της ώθησης, της τάσης για πτώση ή της αιώρησης προς τα πλάγια, εμπρός, πίσω, πάνω ή κάτω.

Ο ασθενής βέβαια σχεδόν πάντα γνωρίζει ότι τα συμπτώματα αυτά είναι ψευδή και τις περισσότερες φορές, παρότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά δεν είναι επικίνδυνα.

Η διάγνωση του ιλίγγου απαιτεί εξειδικευμένο νευροωτολογικό έλεγχο για τον προσδιορισμό των αιτιών του, πριν δοθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Αν και αποτελούν διαφορετικές παθήσεις, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις ο ίλιγγος εκδηλώνεται ή συνοδεύεται από ζάλη.

Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, ελαττώνεται προοδευτικά ο νυσταγμός, οπότε παύει το αίσθημα κίνησης και ο ασθενής νιώθει ζάλη ή όταν ο ίλιγγος ξεκινήσει από την αρχή με μικρή ένταση, οπότε εκδηλώνεται μόνο με ζάλη.

Ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί, ο ίλιγγος συνοδεύεται από αίσθημα ναυτίας εμετό, εφίδρωση, αίσθημα φόβου Η ζάλη είναι ένα γενικό σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, συνεπώς το σωστό είναι να ξεκινήσετε από ένα Παθολόγο.

Ο ίλιγγος οφείλεται συνήθως σε παθήσεις του λαβυρίνθου, άρα η διάγνωση θα τεθεί κατ' αρχήν από έναν Ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ).

Εάν υπάρχει υποψία νευρολογικού νοσήματος, πχ αν η ζάλη ή ο ίλιγγος συνοδεύονται από διπλωπία, πονοκέφαλο, δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία στο χέρι κλπ, θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευρολόγο.

Τα συνηθέστερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι τα αντισταμινικά, τα αντιχολινεργικά και τα καταπραϋντικά - υπνωτικά.

Πρέπει δε να χορηγούνται μόνο για σύντομη χρονική περίοδο.

Σε οξύ βαρύ ίλιγγο, η διαζεπάμη. Ενδομυϊκώς είναι δυνατόν να προκαλέσει υποχώρηση της προσβολής.

Για την ανακούφιση από τη ναυτία και τον έμετο συνήθως απαιτείται ένα αντιεμετικό που χορηγείται ενδομυϊκώς ή με υπόθετο από το ορθό.

Η παραμονή στο κρεβάτι είναι δυνατόν να περιορίσει τη βαρύτητα του οξέος ιλίγγου.

Στο χρόνιο ή τον υποτροπιάζοντα ίλιγγο μία από τις καλύτερες θεραπείες είναι η φυσική άσκηση.

Η μυϊκή δραστηριότητα ενισχύει σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος για αντιστάθμιση της λειτουργίας του λαβύρινθου και πρέπει να ενθαρρύνεται μόλις η ναυτία και ο έμετος υποχωρήσουν.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  ........ 17:00 - 20:00
ΤΡΙΤΗ    17:00 - 20:00
ΤΕΤΑΡΤΗ    09:00 - 13:00
ΠΕΜΠΤΗ    17:00 - 20:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   17:00 - 20:00

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Λ. Μαραθώνος 91
    Αττική οδός Έξοδος 16, Παλλήνη, 15351

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  2106030630

  6937114499

  2106030630